dinsdag 18 mei 2010

Accountancynieuws trends, 3D printers en supermarkten zonder kassières

Vanmiddag tijdens de eerste Accountancynieuws trends bijeenkomst sprak trendwatcher Adjied Bakas over trends die grote invloed gaan hebben op onze toekomst. Diverse onderwerpen passeerden de revue, zoals de 3D printer die een ieder van ons binnen nu en 5 a 10 jaar thuis heeft staan om producten naar eigen behoefte te printen…

Ook het filmpje over holografisch vergaderen, zoals beschreven in mijn artikel ‘Beam me up Scotty’ kwam voorbij.

Adjied voorspelt dat kassières binnenkort worden vervangen door RFID afrekensystemen. Als we producten voorzien van een RFID-chip wordt afrekenen een stuk efficiënter en eenvoudiger. Technisch is het al jaren mogelijk en de chips zijn inmiddels zeer betaalbaar voor massa toepassing.  Organisaties als Wal-Mart experimenteren er al jaren met RFID, niet alleen in de winkels maar ook voor bijvoorbeeld het voorraadbeheer in de magazijnen.

Bovenstaande voorbeelden zijn technologische ontwikkelingen die veel nieuwe mogelijkheden bieden. Mogelijkheden die ook voor accountants van belang zijn. Stel je voor hoe snel je de inhoud van een magazijn inventariseert waarin alle producten zijn voorzien van RFID-chips. Of hoeveel reistijd en kosten u bespaart als dat u een deel van uw fysieke vergaderingen vervangt door digitale. En heeft u al met uw klant gesproken over de mogelijkheden om prototypes van producten in de toekomst gewoon te printen?

Het was een geslaagde bijeenkomst, waarbij ik veel oude bekenden tegen het lijf liep. Fysieke bijeenkomsten blijven, ook in tijden van social media en digitale vergaderingen, erg leuk…….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten