dinsdag 1 december 2009

Playmobil of Lego?

Playmobile of Lego

Wat heeft speelgoed met innovatie en accountancy te maken denkt u wellicht? Ik gebruik dit speelgoed vaak als voorbeeld om het voordeel van webservices toe te lichten.

Met Playmobil koop je een ‘kant en klaar’ product met weinig mogelijkheden voor flexibel hergebruik. Lego daarentegen biedt heel veel mogelijkheden voor hergebruik van delen in andere toepassingen. 

Een webservice is een flexibele manier waarop twee systemen zonder menselijke tussenkomst gegevens uitwisselen. Hierdoor kunnen bepaalde gegevens uit het ene systeem eenvoudig worden opgeroepen en hergebruikt in andere systemen. Net als bij Lego het geval is.

Het gebruik van webservices neemt een grote vlucht, ook in de accountancy zijn er veel praktische toepassingen, een aantal voorbeelden:

 • Ondernemers met een kassasysteem maken aan het eind van de dag de zogenaamde Z-afslag, op dat zelfde moment worden de gegevens via een webservice automatisch geboekt in de administratie.
 • Op het moment dat een salarisadministrateur de loonverwerking definitief maakt, zijn de stroken direct oproepbaar in de persoonlijke (Mijn BDO) portal van de ondernemer.
 • Diverse dossierspecificaties bevatten gegevens die elektronisch beschikbaar zijn in een bronsysteem. Als deze systemen webservices ondersteunen, kunnen de gegevens met een druk op de knop worden opgehaald, zo kan de specificatie volautomatisch worden gegenereerd.
 • Als een potentiele klant een prijscalculatie doet bij BDO Direct, dan worden via een webservice de gegevens uit de KvK automatisch opgehaald, waardoor de ondernemer alleen nog de ontbrekende gegevens hoeft in te vullen.

Dankzij webservices zijn er vele (nieuwe)mogelijkheden. Goed om te weten als u het met uw klanten heeft over automatisering of overweegt om over te stappen op een nieuw (online)pakket.

2 opmerkingen:

 1. Alexander volgens mij ben jij altijd al meer een lego-er geweest. Leuke vergelijking.Web services bieden mooie nieuwe mogelijkheden voor, voor de eindgebruiker haast onzichtbare, integratie. De toekomst zit in de API

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alexander, speciaal voor jouw deze weblink

  http://www.flickr.com/photos/27826007@N05/

  BeantwoordenVerwijderen