dinsdag 23 oktober 2012

W88


Op 26 oktober is het zo ver, dan lanceert Microsoft Windows 8, de nieuwe versie van het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. In tegenstelling tot de eerdere updates sinds Windows 95, is Windows 8 een radicale vernieuwing. Sterker nog het besturingssysteem is vrijwel geheel opnieuw gebouwd. En dat merk je als gebruiker.

Windows8

Het afgelopen jaar heb ik verschillende proefversies van Windows 8 uitgebreid getest. Het oogt modern en fris en is aanzienlijk sneller dan het oude Windows.
Aangezien de gebruikers interface volledig nieuw is, is het wel even wennen. Maar na deze gewenningsfase is het vooral genieten van de vele nieuwe mogelijkheden.

Het opstarten van Windows duurt nog maar een paar seconden, vervolgens kun je je wachtwoord invoeren. Je kunt ook kiezen voor een afbeeldingswachtwoord, je krijgt dan toegang door drie, door jou bepaalde plaatsen, op een afbeelding aan te raken.

Van vensters naar tegels

Waar de Windows versies tot op heden gedomineerd werden door het werken binnen vensters, draait alles binnen Windows 8 om tegels. Iedere toepassing krijgt een eigen tegel. Afhankelijk van de toepassing kan een tegel zelfs de meest essentiële informatie continue weergeven. Tegels zijn te vergelijken met app’s maar dan met meer mogelijkheden.  Het tegel overzicht stelt je instaat om eenvoudig en snel te schakelen tussen de diverse toepassingen, deze toepassingen starten vervolgens snel op en zijn direct te gebruiken.

Alles komt samen

Drie dagen na de lancering van Windows 8 zal Windows Phone 8 worden gelanceerd. En dat is niet toevallig, de verwachting is dat beide platformen in hoge mate onderling geïntegreerd zullen werken. Zo kun je het werk waarmee je op je PC bent begonnen eenvoudig voortzetten op je mobiel of op je Windows 8 tablet, dit zonder zaken over te hoeven zetten. Alle informatie wordt automatisch gesynchroniseerd via ‘The Cloud’.

23-10-2012 20-28-41

In mei 2011 kocht Microsoft de populaire video chatdienst Skype, ook die is inmiddels volledig geïntegreerd in Windows 8. Zo zal de chatdienst verweven worden met de People-hub en zijn full-screen videochats beschikbaar.

Microsoft kocht Skype eerder dit jaar op voor een bedrag van 8,5 miljard dollar

Je kunt bijvoorbeeld direct vanuit je contactenlijst videogesprekken starten en het zal het eenvoudig zijn om media-bestanden te delen.

Voor de fervente gamers komt de  Xbox SmartGlass app beschikbaar. Deze app stelt Xbox 360-gebruikers in staat om de console, en content op Xbox Live, aan te sturen via een smartphone of tablet. Daarnaast belooft de app een 'tweede scherm'-ervaring te bieden bij het spelen van sommige games en het kijken van video’s.

Navigatie

De startbalk die vijftien jaar lang in elke nieuwe Windows zat, is volledig getransformeerd. Hij krijgt een heel andere, veel eenvoudigere functie.

De startbalk is op het eerste gezicht nergens te bespeuren. Hij verschijnt als je een sleepbeweging maakt van de rechterkant naar het midden van het scherm.

Linker navigatie

Bovenaan staat een vergrootglas met de zoekfunctie. Die is belangrijk, aangezien je in de nieuwe interface nooit van elke applicatie een tegel hebt. Hiermee kun je snel zoeken naar apps, instellingen en bestanden, maar ook alle apps die doorzoekbaar zijn verschijnen. Zo kun je direct in Twitter of Facebook met een trefwoord zoeken, zonder dat je daarvoor een app hoeft te openen.

Als je een toepassing opent dan kun je de functiebalk van de betreffende toepassing oproepen door een sleepbeweging te maken van de onderkant van het scherm naar het midden. Zie hieronder het voorbeeld van de mailtoepassing.

23-10-2012 20-46-45

Na ruim een jaar met enige regelmaat gewerkt te hebben met de proefversies van Windows 8 kijk ik uit naar de officiële release. Ik ben van mening dat Microsoft hiermee een belangrijke innovatieve stap zet. Zoals met alle innovaties zal het even wennen zijn aan de wijzigingen, maar de voordelen die het oplevert zijn legio. Kortom ik kan niet w88.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten