vrijdag 18 februari 2011

In the cloud….

Cloud computing, oftewel het werken met online software, is een veel gehoorde term. Vroeger werd het Application Service Providing (ASP) of Software As A Service (SAAS) genoemd. Welke naam je er ook aan hangt, (bijna)niemand kan er meer omheen. Online software neemt een steeds belangrijkere rol in in ons dagelijks leven. Opvallend is dat veel online software in eerste instantie met name door privé personen wordt geadopteerd, denk aan internetbankieren, MSN, internetmail, Twitter, etc. en daarna pas door de zakelijke gebruiker.

Als je wilt, kun je vrijwel alle toepassingen die je op de PC gebruikt, inmiddels ook online gebruiken. Vaak ook nog gratis. Denk bijvoorbeeld aan Google Docs waar u online tekstverwerkings-, spreadsheet- en presentatiesoftware kunt gebruiken.

Applicaties in ‘the cloud’ maken ook nieuwe toepassingen mogelijk. Zo stuurt Q-Park sinds kort de gegevens over beschikbare plaatsen in haar parkeergarages, via het cloud platform van Microsoft (Azure) door naar de gebruikers van TomTom navigatiesystemen. De TomTom gebruiker wordt op deze wijze direct naar een parkeergarage met beschikbare plaatsen geleid.

Dergelijke mogelijkheden dienen zich ook aan in onze branche. Zo heb ik de afgelopen maanden gewerkt aan een implementatie bij een grote (franchise)keten. Dankzij toepassing van de mogelijkheden die ‘the cloud’ ons biedt, boeken we nu circa 80.000 facturen per jaar geheel automatisch, zonder tussenkomst van medewerkers. Het zelfde geldt voor miljoenen kassatransacties en de uren van medewerkers. Een dergelijke manier van administreren was zonder ‘the cloud’ onmogelijk geweest.

Tja en eerlijk is eerlijk, als je zo’n project met succes afrondt dan loop je even met je hoofd in de wolken.

Cloud computing

1 opmerking:

  1. Ik vind het altijd leuk om innovaties te zien in de accountancy, vandaar dat ik deze blog met interesse heb gelezen.

    Er wordt in deze blog echter gesteld dat Cloud computing vroeger ASP of SAAS genoemd werd. Dit is echter niet (geheel) juist. Dit is niet alleen een kwestie van definitie, maar er wordt daadwerkelijk iets anders mee bedoeld:

    SaaS is een deelverzameling van Cloud (zie deze url voor een mooi grafisch overzicht: http://www.jansipke.nl/top-cloud-computing-providers), maar cloud applicaties hoeven helemaal niet als SaaS aangeboden te worden.

    Een paar grote verschillen tussen ASP en Cloud zijn bijvoorbeeld dat bij de laatste de aanbieder van de software niet noodzakelijkerwijs ook de eigenaar van de hardware, storage, backup hoeft te zijn, maar dit volledig kan inkopen bijvoorbeeld bij Amazon (EC2). Bovendien wordt dit dan door de Cloud aanbieder doorgaans afgerekend op gebruikte capaciteit waarbij het mogelijk is om bijvoorbeeld extra capaciteit af te nemen zonder dat hiervoor dedicated hosting ingezet hoeft te worden. Men kan vrijwel zonder initiele kosten starten met een dienst en dit later naar behoefte aanpassen.

    Het is dan ook geen vervanging, maar ASP diensten kunnen prima via een Cloud-infrastructuur aangeboden worden.

    Verderop in het artikel lees ik vervolgens dat er 80.000 facturen per jaar en 'miljoenen' kassatransacties en de uren van de medewerkers worden verwerkt zonder tussenkomst van medewerkers. Ik heb dit doorgerekend en 80.000 facturen per jaar komt neer op ongeveer 9 per uur gemiddeld.

    Voor 5 miljoen kassatransacties komt neer op ruim 500 per uur. Ik denk dat de gemiddelde database hier niet veel moeite mee zal hebben. Hier zou een gemiddelde server dus normaal gesproken al prima voldoen en derhalve begrijp ik nog niet veel van de laatste opmerking dat dit zonder 'the cloud' niet mogelijk was geweest.

    Wellicht kun je in een vervolg hier iets meer over vertellen zodat we echt een goed cloud-verhaal kunnen vertellen. Veel accountants zien dit namelijk toch nog als 'toekomst' of een 'hype' terwijl hier vandaag al grote voordelen mee te behalen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen