zaterdag 17 maart 2012

‘Wie niet wil innoveren zal moeten saneren’

De titel van dit artikel is een waarschuwing van voorzitter Lodewijk van der Grinten van Koninklijke Horeca Nederland, uitgesproken tijdens de recent gehouden Horecava. Mijns inziens is het een uitspraak die voor veel branches zal (gaan) gelden.
Als je als ondernemer een lange termijn continuïteit nastreeft, moet je jezelf continue de vraag stellen: ‘Hoe kan ik mijn bedrijf anders organiseren om aan een veranderende vraag te voldoen in een veranderende markt?’. Het antwoord op deze vraag verschilt uiteraard per branche en per ondernemer.
Er komen continue nieuwe mogelijkheden om zaken anders te organiseren, ook in de accountancybranche. In het artikel in Accountancy Nieuws ‘Werk op kantoor is altijd slimmer te organiseren’ sta ik hier verder bij stil. Het maakt daarbij niet uit of je gespecialiseerd bent in advisering, controle of administratie en rapportage, er liggen vele kansen voor innovatie.
Die kansen vind je bijvoorbeeld door te kijken naar ontwikkelingen in andere branches en die te vertalen naar je eigen organisatie of branche en doelgroep.
Ook brainstormen met andere ondernemers biedt nieuwe kansen. Een dergelijke sessie, met een leverancier van afrekensystemen, bracht mooie nieuwe inzichten. Hieruit is een gezamenlijk initiatief voor de horeca ontstaan: De Rendementscoach.
image
Om efficiënt en effectief te innoveren, moet je goed nadenken welke innovaties passen bij jouw organisatie en/of doelgroep. Introduceer geen nieuwe zaken omdat ‘anderen het ook doen’. Ga opzoek naar datgene waarmee je je onderscheidt van je concurrenten. Als je helder voor ogen hebt waarom een bepaalde innovatie noodzakelijk is voor (de toekomst van) jouw organisatie, is de kans van slagen optimaal.

Zoals ik in mijn eerste blog van dit jaar reeds schreef, er zijn voldoende mogelijkheden. We worden steeds meer een dynamische beroepsgroep, waar gelukkig nog heel veel te innoveren valt. En vergeet niet: Verzint eer ge begint!

2 opmerkingen:

  1. Kansen te over en gelukkig voor de lokale kantoren zitten de vernieuwers nog op veilige afstand zoals Wave te Canada met het gratis boekhouden concept. Klanten op zoek naar meerwaarde, rendementscoach mijn inziens prima voorbeeld van. Komt tevens aan orde in blog post: http://preciesmark.nl/gratis-boekhouden/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Let altijd op de onderstromen.. ;-) De vernieuwers zitten wellicht dichterbij dan menig accountant denkt.

    BeantwoordenVerwijderen